Olvasom a hírekben, hogy az egyik városban nosztalgiáztak. Egy vállalkozó pék a hét egy napján a kenyeret 3Ft 60fillérért, a péksüteményt 40 fillérért árulta.
Ennél jobb reklámot a felújított üzletének nem is csinálhatott volna, hiszen aznap a vásárlók hosszú sora kígyózott türelmesen várva az üzlete előtt.Dicséretes akciója révén megismerte az egész ország, és valószínű, hogy sok új vevőre is talált. Remek marketing munka.
Ennek kapcsán elgondolkoztam a kenyérről, mint egyik alapvető élelmiszerünkről. Régen a kenyér nélkülözhetetlen volt. Ezért foglalták imába, és fohászkodtak az Istenhez, hogy minden nap adva legyen az asztalra.
Mert eleink azt tartották, hogy ” a kenyér az élet”. És ez így is volt, ezért nagy becsben vigyáztak rá. A hívő családokban megszelése előtt a kés hegyével kis keresztet rajzoltak a hátára, és hálát rebegtek érte, áldást mondtak rá.
A hét egy napja, amikor kenyeret sütöttek, nagy esemény volt a csládoknál.Ennek komoly hagyományai, szertartásai voltak. A kenyér lelke a kovász volt, amit kincsként őriztek, és a gazdasszony dagasztása, mert ez határozta meg, hogy milyen “könnyű” lett a kenyér tésztája.
A friss kenyér illata messziről csábító volt. Hát még a finom lángos, cipó, ami a gyerekeknek sült. Aki evett ilyen kenyeret, annak ízét, zamatát soha sem feledi.
A ma itthon sütött kenyér is finom, ha sikerül, de a karalábé levelén sültnek más volt az íze…
2008 március 3. | Szerző: kisiren
Mindennapi kenyerünk…
Olvasom a hírekben, hogy az egyik városban nosztalgiáztak. Egy vállalkozó pék a hét egy napján a kenyeret 3Ft 60fillérért, a péksüteményt 40 fillérért árulta.
Ennél jobb reklámot a felújított üzletének nem is csinálhatott volna, hiszen aznap a vásárlók hosszú sora kígyózott türelmesen várva az üzlete előtt.Dicséretes akciója révén megismerte az egész ország, és valószínű, hogy sok új vevőre is talált. Remek marketing munka.
Ennek kapcsán elgondolkoztam a kenyérről, mint egyik alapvető élelmiszerünkről. Régen a kenyér nélkülözhetetlen volt. Ezért foglalták imába, és fohászkodtak az Istenhez, hogy minden nap adva legyen az asztalra.
Mert eleink azt tartották, hogy ” a kenyér az élet”. És ez így is volt, ezért nagy becsben vigyáztak rá. A hívő családokban megszelése előtt a kés hegyével kis keresztet rajzoltak a hátára, és hálát rebegtek érte, áldást mondtak rá.
A hét egy napja, amikor kenyeret sütöttek, nagy esemény volt a csládoknál.Ennek komoly hagyományai, szertartásai voltak. A kenyér lelke a kovász volt, amit kincsként őriztek, és a gazdasszony dagasztása, mert ez határozta meg, hogy milyen “könnyű” lett a kenyér tésztája.
A friss kenyér illata messziről csábító volt. Hát még a finom lángos, cipó, ami a gyerekeknek sült. Aki evett ilyen kenyeret, annak ízét, zamatát soha sem feledi.
A ma itthon sütött kenyér is finom, ha sikerül, de a karalábé levelén sültnek más volt az íze…
Mit beszél a vizimalom a patakkal?
/ részlet /
– Mit őrölsz, vizimalom?
– Örlöm, patak, a búzát.
– Minek őrlöd a búzát?
– Hószínű lisztnek.
– Mi lesz majd a lisztből?
– Pirinyó, ropogó,
háta-fényes kiscipó.
– Ki dagasztja?
– Nagyanyó.
– Ki süti meg?
– Kemence parazsas tűz-belseje.
– Ki eszi meg?
– Nagyanyó két unokája,
reggelire, vacsorára.
/Tarbay Ede /
vadvirág
Oldal ajánlása emailben
X