2008 március 3. | Szerző:

Mindennapi kenyerünk…


Olvasom a hírekben, hogy az egyik városban nosztalgiáztak. Egy vállalkozó pék a hét egy napján a kenyeret 3Ft 60fillérért, a péksüteményt 40 fillérért árulta.


Ennél jobb reklámot a felújított üzletének nem is csinálhatott volna, hiszen aznap a vásárlók hosszú sora kígyózott türelmesen várva az üzlete előtt.Dicséretes akciója révén megismerte az egész ország, és valószínű, hogy sok új vevőre is talált. Remek marketing munka.


Ennek kapcsán elgondolkoztam a kenyérről, mint egyik alapvető élelmiszerünkről. Régen a kenyér nélkülözhetetlen volt. Ezért foglalták imába, és fohászkodtak az Istenhez, hogy minden nap adva legyen az asztalra.


Mert eleink azt tartották, hogy ” a kenyér az élet”. És ez így is volt, ezért nagy becsben vigyáztak rá. A hívő családokban megszelése előtt a kés hegyével kis keresztet rajzoltak a hátára, és hálát rebegtek érte, áldást mondtak rá.


A hét egy napja, amikor kenyeret sütöttek, nagy esemény volt a csládoknál.Ennek  komoly hagyományai, szertartásai voltak. A kenyér lelke a kovász volt, amit kincsként őriztek, és a gazdasszony dagasztása, mert ez határozta meg, hogy milyen “könnyű” lett a kenyér tésztája.


A friss kenyér illata messziről csábító volt. Hát még a finom lángos, cipó, ami a gyerekeknek sült. Aki evett ilyen kenyeret, annak ízét, zamatát soha sem feledi.


A ma itthon sütött kenyér is finom, ha sikerül, de a karalábé levelén sültnek más volt az íze…


 


Mit beszél a vizimalom a patakkal?


        /  részlet /


– Mit őrölsz, vizimalom?


– Örlöm, patak, a búzát.


– Minek őrlöd a búzát?


– Hószínű lisztnek.


– Mi lesz majd a lisztből?


– Pirinyó, ropogó,


   háta-fényes kiscipó.


– Ki dagasztja?


– Nagyanyó.


– Ki süti meg?


– Kemence parazsas tűz-belseje.


Ki eszi meg?


– Nagyanyó két unokája,


  reggelire, vacsorára.


  /Tarbay Ede /


 


vadvirág

Címkék:

Legutóbbi hozzászólások

Kategória

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!